OMT Fysioterapi 

Ortopedisk Manuell Terapi, OMT är ett internationellt specialistområde inom Fysioterapi för omhändertagande av akuta och mer långvariga besvär och skador i kroppens leder, muskler och nerver.
En OMT-Fysioterapeut utför ett grundligt patientsamtal för att komma fram till en preliminär diagnos och går sedan vidare med en specifik kroppsundersökning där neurologiska och ortopediska tester utförs. Utifrån patientsamtal och undersökning (samt övriga tidigare genomföra undersökningar ex. röntgen) ställs en behandlingsdiagnos. Behandlingen kan innefatta specifika rehabövningar, olika former av manuell terapi (manipulation, mobilisering, muskeltöjning, nervmobilisering) samt alltid information och undervisning gällande orsak, prognos och förebyggande åtgärder. 

OMT-utbildningen bedrivs idag som ett fyrårigt halvtids masterprogram på universitetet, för specialistkompetens krävs ytterliggare fördjupnning. Det finns även privata OMT-utbildningar dessa kallas då steg 1, 2 och 3. Samtliga Fysioterapeuter på mottagningen har vidareutbildning i OMT och flertalet av oss har arbetat med handledning och utbildning i OMT.  
OMT - Fysioterapi är ofta effektivt vid:

 • Specifika ej generaliserade besvär i nacke och rygg, dvs en relativt välokalierad rörelsesmärta, värk, och/eller stelhet med eller utan utstrålande symtom i huvud, armar eller ben.
 • Huvudvärk
 • Rörelsesmärta, värk och stelhet i axlar
 • Belastningsrelaterade besvär i eller runt fötter, knän, höfter, armbågar och händer                                  

Rehabprodukter

Skoinlägg ger ofta effektiv avlastning vid:

 • Olika smärttillstånd under fot eller häl, ex plantar fasciit, mortons neuralgi
 • Underbenssmärtor, ex hälsene- eller benhinnebesvär
 • Smärttillstånd i knä och höft, ex löparknä, främre knäsmärta, trochanterit


Ortoser ger ofta effektiv avlastning vid:

 • Instabilitetsproblematik i fotled, ex efter fotledsstukning
 • Knäbesvär, ex främre knäbesvär, artros

Ultraljuds-
diagnostik                

Leder, muskler, senor, slemsäckar m.m kan visualiseras med hög upplösning i värkande fötter, hälsenor, knän, höfter, axlar, armbågar och händer.  Ultraljud har dock inget värde vid nack- och ryggbesvär.  
Fördelar med ultraljud  jämfört med exempelvis magnetkamera är att det finns inga kontraindikationer, inga bieffekter och undersökningen kan utföras dynamiskt dvs under rörelse. Undersökningen går snabbt och patienten kan få svar direkt. 

Muskuloskeletal Ultraljudsdiagnostik är en bra undersökningsmetod vid:
 • Alla former av axelbesvär
 • Smärttillstånd i armbåge och hand 
 • Besvär och skador i höft-, knä och fot

Stötvågs-behandling


Stötvågsbehandling är en behandling där ljudvågor med ett givet tryck och frekvens stimulerar ytlig eller djupare liggande vävnad, vilket kan lindra smärta eller stimulera läkningsprocessen.

Stötvågsbehandling används exempelvis vid:

 • Plantarfascit ("Hälsporre")
 • Kalkaxel
 • Tennisarmbåge (Lateral epikondylit)
 • Hopparknä
 • Hälseneinflammation (Akillestendinos)
 • Trokanterit

Medicinsk Yoga

Grupper i Medicinsk Yoga och Mindfulness samt enskild bedömning och behandling vid smärta & stress
 • Medicinsk yoga: mycket mjuk yoga grundad på mediyoga, med inslag av mindfulness. innehåller mycket andning och meditation blandat med mjuka rörelser. ger god återhämtning och avslappning samtidigt som det ger mjuk och övervägd träning. rekommenderas vid stress- och utmattningstillstånd och vid värkproblematik, ffa nacke- och rygg. Kan också vara bra som ett första steg till att komma igång i annan träning.
 • Mindfulness: övningar i medveten närvaro syftar till att ge ro i kropp och sinne. man övar sig i att rikta uppmärksamheten i nuet utan att bedöma och på att släppa oroande tankar. Effekter kan vara minskad stress och oro och bättre sömn. Deltagarna lär sig metoder som de kan nyttja själva i sin vardag. Bra vid stressrelaterade besvär och vid smärtproblematik.

Kiropraktik och Massage

Leg. Kiroraktor Eva Kramp

Som kiropraktor är man specialicerad på rörelseapparaten och att behandla symtom och störningar i skelett-, muskel- och nervsystemet. I grunden finns ett holistiskt synsätt där kroppens alla funktioner är i fokus. Förutom behandling så arbetar en kiropraktor med nogrann diagnostik som är av stor vikt då man undersöker orsaken till smärtan och problemet. Med en nogrann diagnostik så tittar man på hela kroppen för att lokalisera problemet. Där kommer det holistiska tänkandet in, då symtom och smärta kan härledas till en annan del av kroppen än där smärtan finns.  Frikort och landstingstaxa gäller ej vid besök hos kiropraktor.
 Massageterapeut Malin Fridman

Malin är certifierad massage terapeut och diplomerad MediYoga lärare och arbetar med behandlande massage vid specifika skador men även med avslappnande och djupgående massage. samt håller grupper i MediYoga. 
Frikort och landstingstaxa gäller ej vid besök hos & massageterapeut. 

 

Fysioterapi Sollentuna - Turebergsvägen 5 - 191 47 Sollentuna
08-51102250- info@fysioterapisollentuna.se