OMT Fysioterapi & idrottsmedicin

Ortopedisk Manuell Terapi, OMT är ett internationellt specialistområde inom Fysioterapi för omhändertagande av akuta och mer långvariga besvär och skador i kroppens leder, muskler och nerver. En OMT-Fysioterapeut utför ett grundligt patientsamtal för att komma fram till en preliminär diagnos och går sedan vidare med en specifik kroppsundersökning där neurologiska och ortopediska tester utförs. Utifrån patientsamtal och undersökning (samt övriga tidigare genomföra undersökningar ex. röntgen) ställs en behandlingsdiagnos. Behandlingen kan innefatta specifika rehabövningar, olika former av manuell terapi (manipulation, mobilisering, muskeltöjning, nervmobilisering) samt alltid information och undervisning gällande orsak, prognos och förebyggande åtgärder. OMT-utbildningen bedrivs idag som ett fyrårigt halvtids masterprogram på universitetet, för specialistkompetens krävs ytterliggare fördjupnning. Det finns även privata OMT-utbildningar dessa kallas då steg 1, 2 och 3. Samtliga Fysioterapeuter på mottagningen har vidareutbildning i OMT och flertalet av oss har arbetat med handledning och utbildning i OMT.  

OMT - Fysioterapi är ofta effektivt vid: Specifika ej generaliserade besvär i nacke och rygg, dvs en relativt välokalierad rörelsesmärta, värk, och/eller stelhet med eller utan utstrålande symtom i huvud, armar eller ben. Huvudvärk, Rörelsesmärta, värk och stelhet i axlar. Belastningsrelaterade besvär i eller runt fötter, knän, höfter, armbågar och händer.  

Ultraljuds-
diagnostik                

Leder, muskler, senor, slemsäckar m.m kan visualiseras med hög upplösning i värkande fötter, hälsenor, knän, höfter, axlar, armbågar och händer.  Ultraljud har dock inget värde vid nack- och ryggbesvär.  Fördelar med ultraljud  jämfört med exempelvis magnetkamera är att det finns inga kontraindikationer, inga bieffekter och undersökningen kan utföras dynamiskt dvs under rörelse. Undersökningen går snabbt och patienten kan få svar direkt och den innebär inget obehag för patienten.

Muskuloskeletal Ultraljudsdiagnostik är en bra undersökningsmetod vid: alla former av axelbesvär, smärttillstånd i armbåge och hand, besvär och skador i höft-, knä eller fot.

Stötvågs-behandling

Stötvågsbehandling är en behandling där ljudvågor med ett givet tryck och frekvens stimulerar ytlig eller djupare liggande vävnad, vilket kan lindra smärta eller stimulera läkningsprocessen.
Stötvågsbehandling används exempelvis vid: 
Plantarfascit ("Hälsporre"), Kalkaxel, Tennisarmbåge (Lateral epikondylit). Hopparknä, Hälseneinflammation (Akillestendinos) ellerTrokanterit

Smärta & smärtbehandling

Bedömning & behandling av smärttillstånd individuellt eller i grupp av fysioterapeut med specialistkompetens i Smärta och Smärtbehandling.
Grupper i Medicinsk Yoga: 
Medicinsk yoga är mycket mjuk yoga grundad på mediyoga, med inslag av mindfulness. innehåller mycket andning och meditation blandat med mjuka rörelser. ger god återhämtning och avslappning samtidigt som det ger mjuk och övervägd träning. rekommenderas vid stress- och utmattningstillstånd och vid värkproblematik, ffa nacke- och rygg. Kan också vara bra som ett första steg till att komma igång i annan träning. 

Privatvård

Leg. Kiroraktor Eva Kramp

Som kiropraktor är man specialicerad på rörelseapparaten och att behandla symtom och störningar i skelett-, muskel- och nervsystemet.  Frikort och landstingstaxa gäller ej vid besök hos kiropraktor.

Turebergsvägen 5 - 191 47 Sollentuna
08-51102250 - info@fysioterapisollentuna.se